-
Pivo s grácií. Benešovský Ferdinand představil Dvorní ležák
Na konci srpna loňského roku se z komínu varny Pivovaru Ferdinand linula specifická vůně, která patřila novému ležáku. V chmelnici uprostřed dvora totiž uzrál zelený chmel. Toho se ještě za čerstva chopil místní sládek a výrobní ředitel Jaroslav Lebeda, jehož celoživotní um, neutuchající nadšení spolu se špičkovou prací celého týmu daly vzniknout novému Ferdinanďákovi, Dvornímu ležáku.…
-
Poměr malých a velkých je vlastně nepoměr. Které pivovary vládnou českému trhu?
Kult minipivovarnictví má v Česku poněkud silnou základnu. Pod kůži našich pijáků se dostal dosti obratně a dle mého názoru se z jejich tělního oběhu jen tak nedostane – jestli vůbec někdy. A proč by taky měl? Piva z dílny regionálních pivovarů jsou chutná, svěží a svou hladinku hořkosti si také udržují. Ať už chceme,…
-
Mláto. Co to je a jaké využití má v pivovarnictví
Čeština je úžasný jazyk. Stačí jedna čárka nad písmenem „a“ a význam slova se změní. V našem případě však mlat a mláto mají k sobě velice blízko. Na jedné straně souvisí s pěstováním ječmene, na straně druhé s pivovarnictvím. Mlat je průjezdná část stodoly sloužící původně k ručnímu výmlatu obilí. Pivovarské mláto je nerozpustný podíl rmutu vznikající po oddělení sladiny.…